Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Sprzęt potrzebny do fast foodu

Mimo rosnącej popularności wielkich sieci fast foodowych, w dalszym ciągu warto otworzyć własny biznes, polegający na serwowaniu szybkich dań. Przygotowując posiłki na bazie świeżych produktów, niewątpliwie jesteśmy w stanie odnieść sukces. Sprawdźmy w jakie urządzenia powinniśmy się zaopatrzyć, by w naszym lokalu gastronomicznym niczego nie brakowało.

Dań typu fast food jest mnóstwo, więc w pierwszej kolejności należy określić, które konkretnie dania chcemy serwować. Przyjmijmy, że będą to frytki, hot-dogi i zapiekanki – czyli to, co klient z łatwością może wziąć do ręki i pójść dalej.

Jeśli chcemy serwować swoim klientom frytki, to w naszym lokalu musi być frytownica gastronomiczna. Bez tego urządzenia nie będziemy mogli przygotować chrupiących frytek. Frytownicę można używać zarówno w mniejszych, jak i większych lokalach gastronomicznych.

Grill kontaktowy potrzebny nam będzie do podpiekania bułek, ale ma oczywiście szersze zastosowanie. Jeśli chcielibyśmy wprowadzić do menu hamburgery, to równie dobrze dobrze  możemy na takim grillu smażyć mięso czy grillować warzywa. Jeśli chcielibyśmy mieć sprzęt, który służy tylko do wypiekania bułek to warto zastanowić się nad kupnem opiekacza do bułek.

Roller grill to urządzenie potrzebne do przygotowywania hot-dogów. Na pewno każdy z nas widział taką maszynę na stacji benzynowej. Obracające się części grillują parówki lub kiełbaski i utrzymują je w cieple. Jeśli staniemy się posiadaczami roller grilla, musimy pamiętać, by czyścić to urządzenie po każdym użyciu. W przeciwnym razie resztki jedzenia mogą się klinować między obracającymi się rolkami, blokując je.

Lodówka to podstawa każdego lokalu gastronomicznego. W mniejszych lokalach wystarczą zwykłe lodówki, natomiast w większych, profesjonalne modele chłodziarek. Funkcja lodówki jest oczywista – pozwala na dłużej zachować świeżość produktów.

Kuchenka mikrofalowa nie powinna być zbyt często używana w lokalu, ale okaże się pomocna, jeśli będziemy chcieli szybko coś rozmrozić lub gdy będziemy mieli awarię opiekacza do bułek. W innych przypadkach lepiej o kuchence mikrofalowej zapomnieć, ponieważ używanie jej do przygotowania dań, świadczy o ich niskiej jakości.

Jeśli w lokalu jest słaba wentylacja to dobrym wyjściem jest zakup okapu kuchennego, który będzie odprowadzał zapach przygotowywanych potraw.

Wymieniliśmy podstawowe urządzenia elektryczne potrzebne do prowadzenia lokalu typu fast food. Oczywiście w zależności od serwowanych dań, zapotrzebowanie na sprzęt może być nieco inne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *