Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Krótka charakterystyka grilla gazowego

Właściciele lokali gastronomicznych, powinni pamiętać, że Polacy uwielbiają grillować i zajadać się potrawami z grilla. Warto więc w swoim lokalu mieć grill gazowy, dzięki któremu będziemy mogli serwować dania z grilla cały rok. Sprawdźmy, na jakie rodzaje możemy podzielić grille gazowe.

W grupie grillów gazowych możemy wyróżnić niewielkich rozmiarów grille podróżne lub większe grille z więcej niż trzema palnikami. Palniki w dużych grillach muszą być tak rozmieszczone, by równomiernie rozprowadzały ciepło na całej powierzchni grilla. Jedną z największych zalet grilla gazowego jest krótki czas grillowania i możliwość regulacji ciepła.

Grille gazowe dzielą się na trzy rodzaje: grill lawowy, kontaktowy i grill z technologią RBS. Omówmy poszczególne typy grilla gazowego.

Grill lawowy jest grillem gazowym, ale jego palniki są uzupełnione kamieniami z lawy. Kamienie nagrzewane są gazem i bardzo szybko wchłaniają ciepło. Grillowanie na grillu lawowym sprawia, że wytwarzana jest mniejsza ilość substancji toksycznych. Dzieje się tak, ponieważ porowata powierzchnia kamieni wchłania dużą ilość tłuszczu kapiącego z mięsa. Kamienie lawowe mają też bardzo istotną cechę – potrafią się same oczyścić. Wystarczy po skończonym grillowaniu nagrzać je do maksymalnej temperatury, dzięki czemu wypalą się wszystkie odpadki. Jeśli kamienie zaczną się kruszyć, oznacza to, że należy je wymienić.

W przypadku grilla kontaktowego to ruszt oraz płyta przenoszą ciepło. Wykorzystanie w grillu kontaktowym żeliwa, sprawia, że powyższe elementy, podgrzane do maksymalnej temperatury, doskonale gromadzą ciepło. W grillu zamontowany jest rozpraszacz ciepła. To on równomiernie rozprowadza ciepło z włączonych palników, znajdujących się pod rusztem.

Najnowocześniejszym sposobem grillowania jest technika RBS (Radiant Burner System). W tym przypadku użyte są ceramiczne palniki, które usytuowane są na bokach wanny do grillowania. Ta technika zapobiega podpalaniu się kapiącego tłuszczu i soków z grillowanych potraw. W tego typu grillach można też dokładniej regulować temperaturę.

Grille kontaktowe i te z technologią RBS zazwyczaj są wykorzystywane przez osoby prywatne, grillujące w swoich ogródkach. Lokale gastronomiczne bardzo często korzystają w grilla lawowego. Takie grille są wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej, więc odznaczają się trwałością, co jest bardzo ważne w lokalach gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *